Filosofieblog

Af en toe stuur ik een nieuwsbrief met een kleine overdenking. Het gaat altijd over filosofie in praktijk. Hieronder vind je mijn twee van deze teksten. Wil je de nieuwste overdenkingen in je mailbox? Schrijf je in op info@studiosocrates.nl

 

Moet je je schuld aflossen?

Geld-muizenval-1-578.jpg

Griekenland, de V&D, huizenbezitters en studenten: bijna elk modern wezen heeft schuld. En schuld moet je aflossen. Nietwaar? Want schuld is eigen schuld.

Volgens Nietzsche, ook wel de filosoof van de onschuld genoemd, is dat onzin. Machtige instanties zoals overheden en banken maken volgens hem gretig misbruik van de verwarrende dubbele betekenis van het woord schuld. Het verwijst naar een geleend geldbedrag, maar ook naar een morele zonde. Zo lijkt de schuldenaar automatisch ook de zondaar. En de schuldeisers? Zij lijken geen enkele verantwoordelijkheid te hebben. Zelfs niet bij het maken van onhaalbare afspraken of een verkeerde voorspelling van economische ontwikkelingen.

Veel moderne filosofen pleiten er dan ook voor om een geldelijke schuld weer te zien als een puur economisch probleem van meerdere partijen, zonder morele veroordeling. Niet de financiële schuld, maar morele wandaden, zoals corruptie of hebzucht, mogen bestraft worden. Voor je schuld hoef je niet te boeten.

Ethici van nu kantelen onze ethische begrippen. Ze zoeken een nieuwe morele weg door het drukke moderne landschap. Op mijn cursus moderne ethiek leert u er alles over. Kom meedenken en ontdek uw eigen morele leidraad!

 

Wanneer is jouw jaar geluk(t)?

Krijg jij in deze tijd ook zoveel kaartjes met de tekst ‘prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar’? Een aardige wens. Maar waarom staat er nooit: ‘Gelukkige feestdagen en een prettig nieuwjaar’?

Blijkbaar vinden we ‘pret’ bij de feestdagen horen, maar hopen we in het nieuwe jaar iets anders. Iets dat moeilijker te benoemen is. Want: wanneer is jouw jaar gelukkig?
Volgens vele filosofen, bijvoorbeeld de oude Griekse filosoof Aristoteles, heeft geluk te maken met lukken of slagen. Niet alleen plezier, maar vooral het bereiken van onze hogere doelen zijn belangrijk voor geluk.
En misschien is dat nog steeds wel wat we elkaar toewensen op die gestandaardiseerde kerstkaartjes. Een geslaagd leven. De grote vraag die blijft alleen: wanneer is jouw jaar geluk-t?
Prettige feestdagen en een gelukt nieuwjaar!